• VV Hooglanderveen wil samen mét jou! het goede voorbeeld geven
 • Discriminatie is nergens welkom, ook niet bij amateurvoetbalvereniging VV Hooglanderveen. De verbindende kracht van sport kan juist een prachtige bijdrage leveren aan het tegengaan van discriminatie en vooroordelen. Daarom doet vv Hooglanderveen mee met het project Vuist Tegen Discriminatie.

  In dit project wordt bij 30 sportclubs in de provincie Utrecht de basis gelegd voor een open cultuur waar iedereen welkom is én zich welkom voelt. Bij vv Hooglanderveen vinden wij het belangrijk om open over dit onderwerp te kunnen praten; tijdens de training, naast het veld of na een wedstrijd. Met elkaar willen wij het goede voorbeeld geven, waardoor onze jeugd in een fijne, veilige omgeving kan opgroeien en bovenal onbezorgd kan sporten.

  Project Vuist Aanleiding voor het project Vuist tegen discriminatie is om de verbindende en pedagogische mogelijkheden van sport te benutten en incidenten aan te pakken.

  Dertig clubs uit de provincie Utrecht doen dat door het goede voorbeeld te geven! Vechtsportorganisaties, voetbal-, hockey-, atletiek- en korfbalverenigingen zijn daarom met elkaar aan de slag gegaan. In het project wordt ingezet op scholing van trainers, het stellen van de sociale norm en het stimuleren van nieuwe ontmoetingen.

  Wij hebben al eerder dit jaar samen met 29 andere clubs in de provincie het Vuist-manifest ondertekend; hiermee laten we zien dat we discriminatie en vooroordelen bespreekbaar maken, weten wat discriminatie is en werken aan een inclusieve omgeving.

  In onze club zullen jullie daarom ook info (posters) tegenkomen van het project. Ook zullen de trainers deelnemen aan de Vuist bijscholing en zorgen we als club voor activiteiten waarin ontmoeting centraal staat. Zo willen we onze (potentiële) leden, haar ouders én andere belangstellenden laten zien dat wij het belangrijk vinden om er actief mee aan de slag te gaan en keuren wij discriminatie actief af.

  Bijscholing Vuist: Dinsdagavond 12 en 19 september 2023. In het project Vuist hebben trainers een sleutelrol, ze zijn de ingang naar de jeugd en ze hebben een belangrijke voorbeeldfunctie.

  Kinderen leren naast sportieve vaardigheden ook op vele andere vlakken van een goede en inspirerende trainer. Om trainers te helpen om kinderen zonder vooroordelen op te laten groeien en discriminatie tegen te gaan, heeft het NIVM een scholing ontwikkeld.

  In de scholing ‘Vuist’ staan vragen centraal zoals: Hoe kan discriminatie in de sport tegen worden gegaan? Waar komen vooroordelen vandaan en hoe kunnen we ervoor zorgen dat vooroordelen niet leiden tot ongelijke behandeling van personen?

  Maar bovenal hoe we de verbindende kracht van sport benutten om kinderen te leren zich in te leven in een ander, positief om te gaan met verschillen en écht contact leggen met anderen. De training zit vol met werkvormen die de trainers later ook zelf tijdens de training(en) kunnen gebruiken.

  Wij gaan er vanuit dat iedere trainer en leider dit als een zeer belangrijk onderdeel van de maatschappij en zeker binnen een vereniging ziet en verwachten dan ook dat velen zich zullen aanmelden!

  Met sportieve groet,

  Het bestuur

  bestuur@vvhooglanderveen.nl

  Het project Vuist tegen discriminatie en vooroordelen is een project van NIVM en mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht. In Amersfoort worden de zeven deelnemende clubs ondersteund door een adviseur van het NIVM en SRO Amersfoort.