• Onze Gradus ontvangt terecht een lintje van de koning
  • Gradus Traa is vrijdag 26 april 2024 officieel benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Ofwel, onze Gradus heeft een lintje gekregen. En meer dan verdiend!

Dochter Nicole benaderde mij bijna een jaar geleden hiervoor. Zij wilde haar vader voordragen voor een koninklijke onderscheiding en vroeg mij of ik wilde opschrijven wat Gradus voor de club had gedaan. Mijn wedervraag was: hoeveel kantjes wil je hebben?

Gradus is al sinds 1978 vrijwilliger van onze club.

Hij is leider geweest, voorzitter van de scheidsrechterscommissie, oprichter van de EHBO commissie en tot op de dag van vandaag fluit hij nog steeds met veel plezier zijn wedstrijden en zet hij zich ook in als EHBO-er. In het verleden ook in combinatie.

Dan legde hij wel eens als scheidsrechter de wedstrijd tijdelijk stil om elders EHBO te verlenen. Prioriteiten stellen, noemde hij dat. Gelukkig hebben we tegenwoordig een goed draaiende EHBO groep en is dit niet meer nodig.

Momenteel is Gradus herstellende van een heupoperatie, maar hij had me van de week al geappt dat hij zeker weer gaat fluiten, want, zo zei hij "het lukt me nu al om af en toe zonder krukken te lopen. Ik kom er weer aan!". Vandaag herhaalde hij het nog: "Ik vind het nog te leuk."

Voor de club was het hoogtepunt in zijn rol als vrijwilliger, de functie van uitvoerder bij de aanbouw 2 jaar geleden. Veel meer respect kan je niet verdienen. Een jaar lang bijna iedere dag op de club als uitvoerder. Volledig belangenloos, terwijl hij ook nog aan het verhuizen was en een appartement voor zijn zoon verbouwde.

Hij heeft ook al alle ere-titels bij de club mogen ontvangen. In 2014 werd hij super vrijwilliger van het jaar en 2 jaar terug bij de opening van de nieuwbouw mocht ik hem het ere-lid speldje opspelden. Wat nog ontbrak was dit lintje van de koning.

Die heeft hij vrijdag 26 april ontvangen. Terecht, want wat hij bij de club heeft gedaan, heeft hij daarvoor ook bij de kerk gedaan. En daarnaast nog veel meer. Chapeau!

Gradus en Ida wonen momenteel in Huis ter Heide en daarom vond de officiele benoeming en decoratie in Zeist plaats.

Daar mocht ik de felicitaties overbrengen namens de club.

Nogmaals dank en gefeliciteerd.

Namens de leden en het bestuur van vvHooglanderveen.

Norbert van Hengstum