• Laat je in één avond opleiden tot EHBO’er voor een nog veiliger VV Hooglanderveen
 • Inge Klijnstra van de EHBO-commissie weet als hartbewakingsverpleegkundige als geen ander hoe belangrijk acute medische hulp is. Ook onze club maakt dankbaar gebruik van haar kennis en kunde. Afgelopen augustus haalde ze haar instructeursdiploma EHBO/AED. Inmiddels heeft ze de eerste cursussen op de club gegeven en alle cursisten tot nu toe zijn geslaagd.

  Mede dankzij Inge hebben we op dit moment achttien EHBO’ers. Dat lijkt misschien veel, maar elke zaterdag zetten drie EHBO’ers zich in om de veiligheid te waarborgen. En dus zijn we hard op zoek naar meer mensen die zich als EHBO’er voor VV Hooglanderveen willen inzetten.

  Inge vertelt hoe ontzettend belangrijk EHBO is op een sportclub. “Onze EHBO’ers zijn verantwoordelijk voor het verlenen van eerste hulp bij de ongelukken die zich voordoen op het veld of langs de lijn.

  Dat gaat van schaafplekken, kneuzingen, verstuikingen, bloedneuzen tot zelfs botbreuken of hoofdletsel door een botsing op het veld. Door de jaren heen hebben we al veel spelers en toeschouwers kunnen helpen/verzorgen, advies kunnen geven, doorverwezen naar een huisartsenpost en zelfs 112 moeten bellen. Zonder onze EHBO’ers had dit niet gekund.”

 • : "Geschrokken van een defibrillator zonder batterij"

  Toen Inge jaren geleden de AED (Automatische Externe Defibrillator) in de keuken van VV Hooglanderveen zag liggen met de batterij eruit, schrok ze. “Direct heb ik de batterij er weer ingedaan en ben ik gaan uitzoeken wie er verantwoordelijk was voor de AED.” En zo rolde Inge zo’n acht jaar geleden de EHBO-commissie in. “Tot vorig jaar was ik daar coördinator, maar inmiddels verdelen Daan Keizer en ik de taken. Daan doet nu alle administratieve zaken en ik zorg voor de medische kant van de functie.

  Naast de EHBO-cursussen zorg ik ook voor goed gevulde EHBO-koffers en het beheer van de voorraad. En ook bied ik na een incident nazorg voor EHBO’ers en slachtoffers, als daar behoefte aan is.”

 • EHBO is nu een professioneel onderdeel van de club

  Inge weet nog dat alleen de basis aanwezig toen ze in de EHBO-commissie begon. “Door alle ontwikkelingen die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt zijn we een professioneel onderdeel geworden van de club. En we blijven ontwikkelen! Zo hebben we sinds twee jaar een koude- en warmteprotocol zodat we bij alle weertypen de veiligheid vooropstellen.

  En binnenkort krijgen alle trainers en coaches een kaartje met do’s/dont’s bij ongelukken op en om het veld. De veiligheid van alle spelers en toeschouwers heeft een grote prioriteit bij de club. Het is fijn dat ik mijn medische kennis kan inzetten op de club en anderen kan leren hulp te verlenen. Ik geniet daar echt van!”

 • Wil jij voor VV Hooglanderveen aan de slag als EHBO’er?

  Dit is wat we je bieden:

  • Gratis EHBO/AED cursus die Inge zelf geeft op de club
  • Een erkend EBHO-certificaat
  • Jaarlijks gratis herhalingscursus

  Dit is wat we van je vragen:

  • Een avond voor de cursus (+ digitale voorbereiding)
  • Vijf EHBO diensten per voetbalseizoen op een zaterdag (vrijwilligerspunten zijn dan behaald)
  • Een medische achtergrond is niet nodig. Je krijgt tijdens de cursus alle informatie die je nodig hebt om de eerste hulp te kunnen verlenen bij ongelukken op en om het veld.

  Heb je nog vragen of wil je je aanmelden?

  Neem dan contact op met Inge en Daan via ehbo@vvhooglanderveen.nl