• Koudeprotocol

  Doel

  Duidelijkheid bieden zodat we op een veilige manier omgaan met trainen / wedstrijden / toernooien spelen bij (zeer) koud weer / winterse omstandigheden. De volgende afspraken zijn m.i.v. 1 maart 2021 van kracht voor alle trainingen, wedstrijden en evenementen die georganiseerd worden op het complex van voetbalvereniging Hooglanderveen.

  Bij vorst:

  • Bij -8 graden Celsius of lager wordt er NIET gevoetbald of getraind door jongeren O15 t/m  O17.
  • Bij -4 graden Celsius of lager wordt er NIET gevoetbald of getraind door jongeren O12 t/m O14.
  • Bij -0 graden Celsius of lager wordt er NIET gevoetbald of getraind door jongeren O6 t/m O11.

  Dit geldt in principe ook voor evenementen als toernooien en jeugdkamp. Voor de teams O18 en ouder worden de trainingen aangepast aan de weeromstandigheden. De veiligheid van alle spelers heeft onze prioriteit! Los van bovenstaande kan ook de situatie van de velden aanleiding zijn om wedstrijden / trainingen af te gelasten.

  Bij het voetballen terwijl het vriest is het van belang dat ook de wisselspelers warm blijven: laat ze zoveel mogelijk in beweging blijven en zorg bijvoorbeeld voor een deken als ze toch zitten. Bij voorkeur niet meer dan 2 wisselspelers per team. Voor het meten van de actuele temperatuur nemen we de thermometer die op de club hangt als uitgangspunt. Daarnaast wordt voor weersvoorspellingen de site van Weerplaza als uitgangspunt gebruikt.

  De EHBO groep bewaakt en adviseert, het bestuurslid voetbal operationele zaken beslist uiteindelijk. 

  Trainingen:

  • 02 uur van te voren is het meetmoment:
  • EHBO belt bestuurslid voetbal operationele zaken.
  • Bestuurslid voetbal operationele zaken neemt het besluit.
  • Als het KNMI Code Rood heeft afgekondigd voor onze regio wordt er NIET getraind
 • Competitie-/bekerwedstrijden

  (indien niet al door de KNVB afdeling West 1 alles is afgelast)

  De voorzitter Wedstrijdzaken neemt bij verwachte nachtvorst/sneeuwval voorafgaand aan de wedstrijddag contact op met de KNVB consul om de velden uiterlijk in de ochtend van de 1 e wedstrijden die dag te laten keuren.

  Afhankelijk van deze keuring zal besloten worden of wedstrijden wel/niet doorgaan. Indien alle of een gedeelte van de wedstrijden afgelast worden zal dit z.s.m. gecommuniceerd worden via de website.

  Voor wedstrijden geldt dat er bij teams vanaf Onder 12 en ouder KNVB afspraken zijn.

 • Oefenwedstrijden:

  De voorzitter Wedstrijdzaken bepaalt bij een controle van de velden ten laatste in de vroege ochtend op de wedstrijd of velden afgekeurd moeten worden (vanwege vorst en/of sneeuw). Indien alle of een gedeelte van de wedstrijden afgelast worden zal dit z.s.m. gecommuniceerd worden via de website.

 • Toernooien / Jeugdkamp / evenementen:

  Maatwerk:

  2 dagen van te voren meetmoment. EHBO belt bestuurslid voetbal operationele zaken. Bestuurslid voetbal operationele zaken neemt het besluit.

  Het kan voorkomen dat wedstrijden tot een bepaalde tijd niet doorgaan en vanaf bv eind van de ochtend / begin van de middag wel (vanwege hogere temperaturen dan wel door intredende dooi).

  Dit zal via de site, facebook en / of per team-app bekend gemaakt worden. Over het algemeen zullen de natuurgrasvelden (2,3 en 6) sneller afgekeurd worden dan de kunstgrasvelden (1,4 en 5).

  Bij een temperatuur van 0 graden en lager gelden de volgende instructies voor spelers. Deze worden door leiders en trainers aan de spelers bekend gemaakt:

  • Voor spelers t/m O12 is thermo kleding verplicht. Voor oudere jeugd wordt dit dringend geadviseerd.
  • Uitstekende lichaamsdelen zoals hoofd en handen kunnen door middel van een muts en/of handschoenen worden beschermd
  • Blijf in beweging zodat jezelf warmte produceert
  • Bij het voetballen terwijl het vriest is het van belang dat ook de wisselspelers warm blijven: laat ze zoveel mogelijk in beweging blijven en zorg bijvoorbeeld voor een deken als ze toch zitten. Bij voorkeur niet meer dan 2 wisselspelers per team. Wissel zoveel mogelijk door om te voorkomen dat spelers te lang stil staan/zitten

  VEILIGHEID VOOR JOUW SPORTWELZIJN!